
UZAKTAN EĞİTİM VE UZAKTAN ÇALIŞMA
Hazırlıksız olduğumuz bir anda hayatımıza giren pandemi döneminin getirdiği değişiklikler yeni normalimiz oldu ve gelen yasaklar, kısıtlamalar ve zorunlu izolasyonlar ile birlikte yeniden şekillenen eğitim ve çalışma sisteminde birçok köklü değişikliğe gidildi. Uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma gibi çevrimiçi sisteme geçilen bu dönemde adeta bir dijital devrim yaşandı. Çeşitli dijital platformlar üzerinden yapılan bu dersler, toplantılar ve görüşmelerin kullanıcı için avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.
Loren Capelli
UZAKTAN ÇALIŞMA
-
Zamanda ve mekanda esneklik
-
Sınırların kalkması
-
Fırsat Eşitliği
-
Maliyetlerin Düşmesi
-
Ucuz- etkin iletişim
-
Hızlı geri bildirim
-
Aynı anda herkesle iletişim
-
Ders kayıt olanağı
-
Akrandan öğrenme, takım çalışmaları,
-
Usta- Çırak ilişkisi,
-
Dokunsallık,Yerinde öğrenme gibi faktörler azaldı.
-
Her öğrencinin teknik ve teknolojik imkanları aynı seviyede değil.
-
Sosyalleşme imkanı az
-
Göz teması kurulamıyor
-
Bağlantı kopuklukları
dezavantajları
avantajları
-
Zamanda ve mekanda esneklik
-
Rahat ve güvenli çalışma
-
Serbest kıyafet seçeneği
-
Stresten uzaklaşma
-
Ulaşım giderlerinin azalması
-
Kendine ve çevresine daha çok vakit ayırması
-
Çalışanlar arasında iletişim kopuklukları
-
Motivasyon düşüklüğü
-
Teknik sorunlar
-
Evdeki iş yükü artışı
-
Odaklanma sorunları
dezavantajları
UZAKTAN EĞİTİM
avantajları


Türkiye Fiber İnternet Hatları Haritası © TEİAŞ, 2008

Küresel İnternet Haritası © TeleGeography, 2018
"Yeni koronavirüs, Türkiye’deki mimarlık eğitiminin de hızla ve seferberlik düzeyinde, uzaktan eğitime/sanal dünyaya taşınmasını gündeme getirmekte. Bu durum bizlere dijital altyapı yatırımlarının önemini ve yaygınlığını bir daha sorgulatırken, e-okulların dijital altyapılarındaki sınırlılık, bunların verdikleri servislere ve yazılımlara gerçek zamanlı ve kesintisiz erişim sağlamadaki kısıtlılık, “tele-uzman” niteliğindeki eğitmenlerin sayısal yetersizliği, eğitim teknolojilerine ve inovasyonlarına erişebilen öğrenci sayısının azlığı (digital divide), uzaktan eğitim için müfredata uygun içerik üretiminin aciliyeti gibi bir dizi baş edilmesi gereken yeni ve acil sorunlar ile bizi baş başa bırakıyor."
Prof. Dr. Deniz Güner
Daha fazlası için tıklayınız.
Örgün Eğitimden Uzaktan Eğitime Geçişte İktidar, Biyopolitika ve Temas Korkusu
Türk Telekom Omurga Yapısı © TeleGeography, 2020

kaynak: We are Social, Hootsuite

kaynak: Aternity

UZAKTAN EĞİTİM VE UZAKTAN ÇALIŞMA PLATFORMLARI
Zoom, Google Meets, Microsoft Teams gibi küresel bağlamda popüler olan dijital platformların yanında, UZEP ve EBA gibi yerel platformlar da pandemi dönemindeki en çok kullanılan mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanal mekanın arayüzleri olan bu platformların her biri birbirinden farklı kurgulanmıştır ve kullanıcıya farklı bir deneyim yaşatmaktadır. Her arayüz farklı bir mekanda bulunuyormuşuz gibi farklı duygular yaşamamıza ve farklı tavırlar takınmamıza sebep olmaktadır. Bu çalışma ise toplantı, eğitim gibi farklı çalışmaların gerçekleşmesine olanak veren ve en çok kullanılan dijital platformların arayüzlerinin incelenmesi sonucunda ortaya çıkan sanal mekan soyutlamalarını sunmaktadır. Genel olarak kullanımları benzer olsa da bu platformlar birkaç özellik bakımından birbirlerinden ayrışmaktadırlar. Platformların tek bir dil kullanılarak soyut bir şekilde görselleştirilmesinin sebebi farklı arayüzlerin, farklı mekanları temsil ettiğini kullanıcıya sunmak ve gerçek mekan hissiyat sorgusu yapmaktır.
.jpg)
.jpg)
Zoom
UZEP ( Uzaktan Eğitim Platformu )
.jpg)
Microsoft Teams
Google Meets

.jpg)
Eba
Skype

Jitsi
