"
Pandemi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli ÅŸeylerden biri 1,5 metrelik mesafe oldu. Her ne kadar bu mesafe "sosyal mesafe" olarak adlandırılsa da birlik hissine en fazla ihtiyaç duyduÄŸumuz bir dönemde mesafenin sosyal deÄŸil sadece fiziksel olması gerektiÄŸine inanmaktayız.
"
Pandemi ile birlikte deÄŸiÅŸim söylemlerinden etkilenenler arasında mimarların ve mimarlık öÄŸrencilerinin en fazla yararlandığı kaynaklardan biri olan Ernst Neufert'in Yapı Tasarımı kitabı da bulunmaktadır. Pandemi ÅŸartları olmadan önce de güncelliÄŸi konusunda tartışma unsuru olan kitabın pandemi sonrası deÄŸiÅŸen standartlardan nasıl etkileneceÄŸi mimarlık tartışmalarında kendine yer bulmakta. Bu çalışmada amacımız; yeni bir Neufert yaratmaya çalışmaktan ziyade pandemi ile hayatımıza giren mesafe, maske, temas gibi kavramlar üzerinden deÄŸiÅŸimi ve dönüÅŸümü söylem alanından çıkarıp çizime dökmek olmuÅŸtur.
"
"
Çalışmanın baÅŸlangıcında bu süreçte görmeye sıkça alıştığımız "El nasıl yıkanmalı?" ya da "Maske nasıl takılmalı nasıl takılmamalı?" gibi soruların görselleÅŸtirilmesi ve diyagramlarının sunulması uygun bulunmuÅŸtur.
El yıkama kılavuzu:
Ellerinizi ıslattıktan sonra (ÅŸekil-1) onları kaplamaya yetecek kadar sabun alın (Åžekil-2). Aldığınız sabunu avuç içleri, parmak araları ve tırnakları içerecek ÅŸekilde ovalayın (Åžekil-3,4,5,6,7). Ovalama iÅŸleminin ardından ellerinizi durulayarak (Åžekil-8) tek kullanımlık mendiller yardımı ile kurulayın (Åžekil-9).
"
"
Maskenin kullanımında dikkat edilmesi gereken ilk ÅŸey el temizliÄŸidir. El temizliÄŸi yapıldıktan maske, iplerinden tutularak (Åžekil-1) aÄŸzı, burnu ve çeneyi içine alacak ÅŸekilde yüze yerleÅŸtirilir (Åžekil-2). Maskeye temas, mümkün olduÄŸunca az olmalıdır. Maske takıldıktan sonra burun kısmında bulunan metal aparat burnu saracak ÅŸekilde sıkıştırılır (Åžekil-3). Maske kullanımında aÄŸzın, burnun ya da çenenin açıkta kaldığı kullanımlar hatalıdır ve sayfanın saÄŸ tarafında gösterilmiÅŸtir.
"
"
Damlacık yayılımının önlenmesinde maske kullanımının etkisi üzerine yapılan bir araÅŸtırmada denek, hızlı kamera ile kayıt altına alınmıştır. DeneÄŸin konuÅŸma, öksürme ve aksırma anlarında ne kadar damlacık yaydığını ve maskesiz, tek kat maskeli, çift kat maskeli ve cerrahi maskeli senaryoların bu yayılımı ne ölçüde etkilediÄŸi bir video ile kayıt altına alınmıştır. Yandaki görselleÅŸtirmeler bu videodan yakalanan karelerin görselleÅŸtirilmesi ile elde edilmiÅŸtir. Videoya ulaÅŸmak için buraya tıklayabilirsiniz.
"
"
Pandemi sonrası yeni normal ile kurulan iliÅŸkiler, Edward T. Hall'ün alan kavramları üzerinden kiÅŸisel alan yerine sosyal alan kavramı referans alınarak yandaki görsel üzerinden yeniden senaryolaÅŸtırılmıştır. Bu çalışma sonunda söylenebilir ki her ne kadar mekan kullanımı ve mekanlarda kullandığımız nesnelerin henüz deÄŸiÅŸim/dönüÅŸüm sürecini tamamlamamış olsa da mekandaki kullanıcı sayısının azaltılması, korunma önlemleri ve mesafe, temas gibi kavramlar hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiÅŸtir.
"
"
Pandemi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli ÅŸeylerden biri 1,5 metrelik mesafe oldu. Damlacıkların ağız ve burundan çıktıktan sonra havada asılı kalmadığı uzmanlarca belirtilmektedir. Ä°ki kiÅŸi arasında bırakılan 1,5 metrelik mesafe damlacık yayılımında bu iki kiÅŸinin de güvende kalmasını saÄŸlamaktadır. Damlacık yayılımı ile ilgili yapılan bir çalışma için buraya tıklayabilirsiniz.
1,5 metrelik mesafe kavramı dışında gerekli durumlarda eldiven kullanımı, kontamine olması muhtemel yüzeylerle zorunda olmadıkça temastan kaçınma, el temizliÄŸine dikkat etme ve elin yüz ile olan temasını minimumda tutma, alınabilecek diÄŸer önlemlerden birkaçı olarak karşımıza çıkmaktadır.
"
"
1,5 metrelik fiziksel mesafe ve maske kullanımına ek olarak pandemi ile birlikte özellikle kapalı alanlarda kullanılmaya baÅŸlanan bir diÄŸer ekipman da "koruyucu siperlik"ler oldu. Koruyucu siperlikler, kiÅŸisel kullanım için olduÄŸu kadar müÅŸteri ile kasa çalışanı arasında da bölücü / koruyucu ekipman olarak kullanılmaya baÅŸlandı.
"
"
Pandemi ile birlikte yaÅŸadığımız evlerimize kapanma sürecinde baÅŸta salonlarımız ve odalarımız olmak üzere evimizin mekanları ciddi bir dönüÅŸüm süreci yaÅŸadı. Bir mekanın günün deÄŸiÅŸen saatlerine ve deÄŸiÅŸen ruh halimize göre iÅŸyerinden konser salonuna, restorandan spor salonuna farklı iÅŸlevler yüklendiÄŸini hem gördük hem de yaÅŸadık.
"
"
Pandeminin hatırlattıkları arasında belki de en önemlisi mekanların dışarı açılmasını saÄŸlayan çatı, balkon, teras gibi yapı bileÅŸenleri oldu. Mekanı büyütmeye kurban giden balkonların deÄŸeri yeniden hatırlandı ve bu mekanlar nefes aldığımız, sosyalleÅŸtiÄŸimiz, spor yaptığımız yerler haline gelerek bizlerin de dışarı açılmasını saÄŸladı.
"
"
Pandemi sürecinde ön plana çıkan yapı grubu konutlar olurken mekan özelinde de bu görevi balkonlar yüklenmiÅŸtir. Mesafeye raÄŸmen sosyal birlikteliÄŸin en kolay kurulduÄŸu mekan olması, komÅŸuluk iliÅŸkilerini hatırlatıcı ve yeniden kurucu olması etkileri sayesinde konutlar için ne kadar gerekli mekanlar oldukları tekrar hatırlanmıştır.
"
"