top of page

Akıllı Sistemlerin SaÄŸlayabileceÄŸi Olasılıklar

image.png

Evlerde ve ofislerde de temassızlığı saÄŸlamak için akıllı sistemlerin kullanılacağı düÅŸünülmektedir. Yeni bir nötralizasyon filtralizasyon sistemleriyle havanın sıcaklığının yanı sıra kalitesinin de ölçüleceÄŸi, gerekirse havayı temizleyeceÄŸi düÅŸünülmektedir.

Hali hazırda var olan otomasyon sistemlerin, temassız olması sebebiyle, akıllı telefonlarımızdan  bile fırını, lambayı vs. açıp kapayabileceÄŸimiz temassız sistemlerin özellikle kalabalık ofislerde de çok önemli hale geldiÄŸini söyleyebiliriz.

Akıllı kilitlere akıllı telefonu kullanılarak eriÅŸilebilir, böylece kapıyı uzaktan kilitleyip açabiliriz. Akıllı kapı zili, kimin her zaman kapıda olduÄŸunu izlemeye ve davetsiz misafirleri uzakta tutmaya yardımcı olacaktır. 

 

Berg Insight'a göre, 2022'ye kadar akıllı evler ve binalar pazarı, yalnızca ABD'de 36 milyar dolara kadar yıllık gelire ulaÅŸacak. Sensörlerin ve donanımın konuÅŸlandırılmasıyla, 2017 yılı sonuna kadar Kuzey Amerika'da 22,3 milyon akıllı ev sistemi kuruldu. 2022'ye kadar, akıllı ev sistemlerini benimseyen hane sayısı, yıllık bileÅŸik büyüme oranında yüzde 23,1 oranında artacak ve sonuçta 63 milyon akıllı ev olacak.

​

Bu süreçte akıllı evlerin önemini belirtmekle birlikte, yapılan tasarımlardan ve öngörülerden bazılarını paylaÅŸmaya çalıştık.  Kinetik dokunma teknolojileri, yapay zeka teknolojleri ve Sterilising Lamp örneÄŸinden bahsettik.

6.jpg

Sterilising Lamp

Pandemi hayatımıza hijyyen anlamında çok farklı önlemler alma getirisi saÄŸlarken teknolojik anlamda da tasarımlarda kendini gösterdi. Bazı uzmanlar yazılarında hastanelerde kullanılan UV lambaların evlerde de kullanılacağı olasılığı üzerinde öngörülerde bulunurken, Frank Chou pandemi döneminde tasarımı önlem bakımından ele alan tasarımcılardan birisi. Sterilising Lamp isimli tasarımıyla, kullanıcılarına gündelik hayatta kullandıkları objeler için bir hijyen alanı  YaÅŸam ya da çalışma alanının giriÅŸinde adeta bir aydınlatma gibi konumlandırılan tasarım, cep telefonu, anahtar ve cüzdan gibi hijyenik açıdan risk taşına eÅŸyaları UV ışınlarıyla birlikte 60 saniyelik bir temizleme sürecinden geçiriyor.

kinetik-dokunuslar_132557793667314232.jp

Kinetik Dokunmatik Teknolojisi

Stuck Design tarafından tasarlanan, bir düÄŸmeye basmanın etkisini üretebilmek için kullanıcının parmak hareketlerini yansıtan yeni bir etkileÅŸim teknolojisi olarak :kinetik dokunmatik teknoloji.

COVID-19 Pandemisi ile gün içinde dokunduÄŸumuz yerler hayatımızı etkiledi. Artık dezenfektan veya eldivenlerle temas ettiÄŸimiz her yüzeyle olan etkileÅŸimimizi minimuma indirmeye çalışıyoruz. Singapur merkezli tasarım stüdyosu Stuck Design,  deÄŸiÅŸen bu yeni temassızlık alışkanlığı için hareketi algılayan bir düÄŸme sistemi tasarladı.

Kendisine doÄŸru yönlenen parmağın hareketini taklit eden sistem bu sayede teması sıfıra indirerek geleceÄŸin dokunmatik teknolojilerine yepyeni bir kapı açıyor. BaÅŸlangıçta asansör, kapı gibi basılarak açılan sistemlere entegre edilmesi planlanan tasarım, önümüzdeki yıllarda karşımıza sıklıkla çıkacaÄŸa benziyor.

Akıllı-Görüntüleme-Sistemi.jpg

PEAKUP COO’su Kadir Can Toprakçı’ya göre yakın zamanda tüm dünyada Avm’ler, yapay zekanın kullanıldığı, sıfır temasla hizmet veren teknoloji üslerine dönüÅŸecekler.

Tüm temaslı alanların kaldırılması teknolojiyle mümkün. Tuvaletlerdeki doluluk oranı, son temizlik tarihi ve içerideki temiz hava durumu ekranlardan takip edilebilecek. KiÅŸi ellerini yıkarken akıllı aynalar ateÅŸ ölçümü yapabilecek. Aynı zamanda kasiyersiz ödeme teknolojisi ve sanal deneme kabinleri, arıtılmış gerçeklik destekli aynalar sayesinde müÅŸteriyle fiziksel temasın kesileceÄŸi düÅŸünülmektedir.

bottom of page