PANDEMÄ°NÄ°N PSiKOLOJÄ°K ETKÄ°LERÄ°
Covid-19 pandemisi tüm dünyada insanların saÄŸlığına tehdit oluÅŸturmasının yanı sıra, hayatımızı çok yönden etkiledi ve deÄŸiÅŸtirdi. Pandemiler insan saÄŸlığına direkt etkilerine ek olarak çevresel ortamı deÄŸiÅŸtirmelerinden ve alınan önlemlerin etkisinden dolayı bireylerde psikolojik problemlere de neden olurlar. Etkilerin nedenlerini üçe ayırabiliriz. Bunlar hastalığın fiziksel etkilerine baÄŸlı olan belirtiler, sürecin belirsizliÄŸinden kaynaklanan etkiler ve salgın için alınan önlemlerin getirdiÄŸi problemler olarak sıralanabilir. Covid- 19 pandemisi için alınan önlemlerden biri olan sosyal mesafe ve izolasyon, sosyal iliÅŸkileri ve insanın doÄŸa ile kurduÄŸu iliÅŸkileri zedelediÄŸi ve aynı zamanda insanları kapalı, sınırlı fiziksel çevreye mahkum ettiÄŸi için olumsuz psikolojik etkilere sahiptir. Bunun dışında pandemi sürecinin tüm yaÅŸam dengesini bozması, her konuda belirsizlik teÅŸkil etmesi de insanlarda kaygı ve güvensizlik duygularına neden olur.
​
Karantina, izolasyon ve sosyal mesafe bireyleri sınırlı bir alana hapseder ve sosyal iliÅŸkilerin azalmasına, uyarıcı yoksunluÄŸuna sebep olur. Duyusal yoksunluÄŸun araÅŸtırıldığı ve Donald O. Hebb’in liderlik ettiÄŸi bir çalışmada, bir grup katılımcıdan çevresel ve sosyal uyarıcıların minimuma indirildiÄŸi bir odada altı hafta geçirmeleri istenmiÅŸtir. Fakat katılımcılar duyusal ve sosyal yoksunluÄŸa katlanamayarak deneyi erken bitirmiÅŸlerdir. Deney sürecinde ve sonrasında katılımcılarda sanrılar görülmüÅŸ, basit sorulara cevap verememiÅŸler ve çocuksu davranışlar izlenmiÅŸtir. Ä°nsan sosyal bir varlıktır. Sosyal iliÅŸkiler, güvenilir ve zengin bir çevre mental iyi olma hali için önemlidir. Sosyal iliÅŸkiler aynı zamanda fiziksel iyi olma haline de katkı saÄŸlar. Karantina ve izolasyon bireylerde adalet sisteminde bulunan ev hapsi uygulamasıyla benzer etki yaratır. Özgürlük kaybı, hapsedilme hissi, soyutlanma hissi, engellemeden kaynaklı öfke ve yüksek stres yükü oluÅŸturur (TaÅŸtan, 2020). Ä°zolasyon süresi uzadıkça stres bozukluÄŸu, depresyon, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluÄŸu görülme riski artar (Koçak ve Harmancı, 2020). Kapalı ortam aynı zamanda var olan rahatsızlıkları da arttırabilir hatta Covid-19 kaynaklı psikoz ve intihar vakaları görülmüÅŸtür (Baltacı ve CoÅŸar, 2020). Durkheim insanların yeteri kadar sosyal baÄŸ kuramadıklarında ve bir gruba aidiyet hissetmediklerinde egoistik intihar vakalarının oluÅŸtuÄŸunu söylemiÅŸtir.
​
Karantina ve sosyal izolasyona ek olarak hayatımıza giren evden çalışma ve uzaktan eÄŸitim de evde geçirilen süreyi arttırır ve bir yavaÅŸlama hali oluÅŸturur. “Evde kal”ma durumu beraberinde boÅŸ zamanı getirir. Fakat bu boÅŸ zaman kiÅŸinin kendi isteÄŸi ile bir etkinlik için oluÅŸturduÄŸu zaman dilimi deÄŸil zorunlulukla oluÅŸan bir zamandır. Ä°nsanların günlük rutinleri ve alışkanlıkları altüst olur. Bu nedenle bireylerde can sıkıntısı baÅŸlar. BoÅŸ zamanın nasıl geçirildiÄŸi evde kalma sürecinin algısını ÅŸekillendirir (Öztürk ve diÄŸer., 2020). Evin mekansal konfor düzeyi de bu algıyı iyi ve ya kötü yönde deÄŸiÅŸtirebilir. Yine içe kapanma, yavaÅŸlama hali insanların fiziksel aktivitelerinde de azalmaya neden olur. Fiziksel aktivite hem psikolojik hem de fiziksel yönden iyi olma hali için önemlidir. Bu nedenle evde kalma durumunda açığa çıkan boÅŸ zamanın ev içi fiziksel aktiviteler için kullanılması yararlı olabilir (Kaya Ciddi ve Yazgan, 2020). Evde kalma durumunun yarattığı baÅŸka bir sorun da telefon ve internet kullanımının artması ve saÄŸlıksızlaÅŸmasıdır. SaÄŸlıksız düzeyde internet kullanımı zihinsel saÄŸlık açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Sosyal fobi, uyku sorunu, depresyon bu sorunlardan sayılabilir (Öztürk ve diÄŸer., 2020).
​
Yalnız kalma, sevdiklerinden haber alamama, medyada takip edilen kötü senaryolar, ruh saÄŸlığı üzerinde kötü etkiler göstermiÅŸtir. Ä°zolasyon sürecinde ilk günlerde baÅŸlayan akut-stres tepkileri depresyon, panik bozukluk gibi hastalıkların yanı sıra salgının gidiÅŸatının bilinememesi, aşı çalışmaları da bireylerde ölme kaygısı(ölüm fobisi), obsesif kompulsif boukluk, belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtileri yaÅŸayan bireylerle daha ciddi ilgilenilmesi gerekmektedir. Elbette ki sürecin herkes için sıkıntı verici olmasına karşın, sosyoekonomik durumlar, kültürel özellikler açısından deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. DeÄŸiÅŸen çalışma koÅŸulları, iÅŸten çıkarılma korkusuyla yaÅŸanan gelecek kaygısı ve finansal zorluklar da bireylerde 2. travma etkisi yaratmaktadır. Yakınlarını kaybedenler için yas psikolojisi yaÅŸanırken, hastalığı geçirmekte olan bireyler içinde damgalama olarak nitelenen dışlanma psikolojileri de bireylerde olumsuz etkiler göstermektedir (Kaya,2020).
​
Pandeminin doÄŸası gereÄŸi öngörülemez olması belirsizlik oluÅŸturur. Ä°nsanlar neden sonuç iliÅŸkisi kurma ve açıklama ihtiyacı duydukları pandemi probleminde belirsizlik ile karşılaşınca kaygı, ölüm korkusu, anksiyete, mutsuzluk, çaresizlik ve kontrolsüzlük hissederler (Baltacı ve CoÅŸar, 2020). Solomon’ın dehÅŸet yönetimi teorisinde ölüm ile yüzleÅŸen toplumlar gelenek ve kültürlerine daha çok baÄŸlanırlar ve kalıcı, kutsal bir amaç ararlar. Bu da daha ayrımcı bir bakış açısına yol açabilir.
Kamusal alanın öznesi olan erkek için bu süreç daha sorunlu olabilmektedir. Özel alan aktörü olan kadına nazaran adaptasyon süreci daha zorlu olabilmektedir. Ev içi ÅŸiddet de bu durumun yarattığı sorunlardan biri olabilmektedir. ( Yıldırım, 2020). Sait Yıldırım'ın makalesinde deÄŸindiÄŸi toplumsal cinsiyet rollerine göre salgında kadınların da daha çok zorlandıklarını söylemek de mümkündür. Ev iÅŸlerinde destek alan ve çalışan kadın için salgın süreci herÅŸeyi kendisinin yetiÅŸmeye çalıştığı zorlu bir sürece de dönüÅŸebilmektedir.
Bu süreçte olumsuz etkilerinin yanı sıra zaman geçirme baskılarına karşın mevcut ÅŸartlara uyumlu bir ÅŸekilde uyum saÄŸlayanlar da olabilmektedir. Teknolojik uygulamaların hızla yaygınlaÅŸması, yoksullara yardım, sınıfsal anlamda empati kurulması, hijeyenin öneminin ve bilimsel verilere inancın artması, bireylerin rasyonel tutum geliÅŸtirmesi ve aile baÄŸlarının güçlenmesi gibi olumlu etkileri de bulunmaktadır (TaÅŸtan, Tekin, Çetinöz ve Demirden, 2020).
​
Covid-19 salgının psikolojik etkilerini azaltmak için doÄŸa ve insan iliÅŸkisi kullanılabilir. Bahçe, bitkiler, açık hava, su öÄŸeleri gibi doÄŸanın parçaları insan psikolojisi için iyileÅŸtirici ve koruyucu özelliÄŸe sahiptirler. Bitki yetiÅŸtirme ve evcil hayvan edinme gibi doÄŸa ile kurulan iliÅŸki yalnızlık hissi, tahammülsüzlük ve can sıkıntısı gibi olumsuz etkilerin azalmasını saÄŸlayabilir (Öztürk ve diÄŸer., 2020). Bunun yanında karantina alanının konfor seviyesini arttırmak, fiziksel aktivite yapmak, online teknolojiden faydalanarak sosyal yoksunluÄŸu gidermek ve kırılgan gruplarla (yaÅŸlı ve çocuklar) sosyal temasta bulunmak yaÅŸamakta olduÄŸumuz Covid-19 pandemisinin psikolojik etkilerini minimalize etmek için bazı yollar olabilir. Pandemi ile mücadelede önlemler önemli rol tutmasına raÄŸmen pandeminin insanlar üzerindeki psikolojik etkileri önlemlerin yeterli bir ÅŸekilde uygulanmasında sorunlar oluÅŸturabiliyor. Bu nedenle salgın sürecinde toplumun psikolojik olarak iyi olma durumuna yaklaÅŸması, psikolojik etkilerin düÅŸürülmesi post pandemi döneminde saÄŸlıklı bir toplum için gerekli olduÄŸu kadar pandeminin yayılımı hızının önüne geçilmesi açısından da önemlidir.
​
​
Pandemi sürecinde hayatımıza giren karantinayla, yaÅŸadığımız mekanlar daha da anlam kazandılar. Evlerimiz uyumak ve yemek yemek haricinde daha fazla vakit geçirdiÄŸimiz bir yere dönüÅŸtü. Dış mekanlarla iliÅŸkimizi kestiÄŸimiz, evlerimizin ofislerimize dönüÅŸtüÄŸü, günlerce aynı ortamda uyuyup uyandığımız bu süreçte pandeminin olumsuz etkilerini hafifleten, her daim iÅŸinize yarayabilecek mekan önerilerini sizler için derledik. Mimari anlamdaki önerilerimizi yukarıda, Do It Yourself, Mekansal Öneriler ve Feng Shui Önerileri baÅŸlıklarında bulabilirsiniz. Ve daha detaylı bilgiler için kaynak önerilerimize bakabilirsiniz.
Görseller ve ilgili Kaynakça:
Baltacı, N.N.ve CoÅŸar B.(2020). COVID-19 pandemisi ve ruh beden iliÅŸkisi. CoÅŸar B, (Ed.). Psikiyatri ve COVID-19. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Kli- nikleri; 2020. p.1-6
Öztürk, Ä°., Akalın, S., Özgüner, Ä°. & ÅžakiroÄŸlu, M. (2020). Covid-19 salgınının ve karantinanın psikolojik etkileri. Turkish Studies, 15(4), 885-903, https://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.44885
Kaya Ciddi, P , Yazgan, E . (2020). Covid-19 salgınında sosyal izolasyon sırasında fiziksel aktivite durumunun yaÅŸam kalitesi üzerine etkisi . Ä°stanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , Bahar (Covid19-Özel Ek) , 262-279 , https://dergipark.org.tr/en/pub/iticusbe/issue/55168/754235
Koçak, Z. ve Harmancı, H. (2020). Covid-19 pandemi sürecinde ailede ruh saÄŸlığı. Karatay Sosyal AraÅŸtırmalar Dergisi, (5), 183-207.
TaÅŸtan, C., Tekin, H.H., Çetinöz, E., ve Demirden, A. (2020). Kovid-19 salgını ve sonrası psikolojik ve sosyolojik deÄŸerlendirmeler. Polis Akademisi Yayınları.
Kaya, B. (2020). Pandeminin ruh sağlığına etkileri. Klinik Psikiyatri Dergisi, 23(4). 123-124.
Yıldırım, S. (2020). Salgınların sosyal-psikolojik görünümü: Covid-19 (Koronavirüs) pandemi örneÄŸi. Turkish Studies, 15(4), 1347.
https://pixabay.com/illustrations/psychology-mind-thoughts-thought-2422442/
https://anabellande.com/Loneliness
https://i.pinimg.com/originals/ba/09/be/ba09be06a8686feea58fa81da42f3d62.jpg
​
Öneri Kaynaklar
-
COVID-19 PANDEMÄ° SÜRECÄ°NDE AÄ°LEDE RUH SAÄžLIÄžI
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1371478
-
Pandemi Sürecinde Psikolojik SaÄŸlamlık
-
COVID-19 Pandemisi Sürecinde Kaygı Öz-yeterlilik ve Psikolojik Ä°yi OluÅŸ Arasındaki Ä°liÅŸki
-
COVID-19 PANDEMÄ°SÄ° VE Ä°NTÄ°HAR
https://doi.org/10.35232/estudamhsd.762006
-
COVID-19 Pandemisi ve Ruh Beden Ä°liÅŸkisi
-
Pandemi ve Psikolojik Etkileri
-
COVÄ°D-19 SALGININDA SOSYAL Ä°ZOLASYON SIRASINDA FÄ°ZÄ°KSEL AKTÄ°VÄ°TE DURUMUNUN YAÅžAM KALÄ°TESÄ° ÜZERÄ°NE ETKÄ°SÄ°
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1166177
-
Korona Virüs Salgınının Öfke Düzeyleri Üzerine Etkisinin Bazı Parametrelere Göre AraÅŸtırılması
-
Covid-19 Salgınının ve Karantinanın Psikolojik Etkileri
-
Enfeksiyon hastalıklarının ve pandeminin psikiyatrik yönü: Bir gözden geçirme
https://www.journalagent.com/kpd/pdfs/KPD-90277-REVIEW-ERDOGAN.pdf
-
Covid-19 Pandemisine BaÄŸlı YaÅŸanan Kaygı Düzeylerinin DeÄŸerlendirilmesi
-
Yeni Koronavirüs Hastalığı Pandemisi Döneminde Online YaÅŸam ve Psikolojik Etkileri
-
Salgınların Sosyal-Psikolojik Görünümü: Covid-19 (Koronavirüs) Pandemi ÖrneÄŸi
-
-COVÄ°D-19 PANDEMÄ°SÄ°: PSÄ°KOLOJÄ°K ETKÄ°LERÄ° VE TERAPÖTÄ°K MÜDAHALELER
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1166182​
​
​
​
​